You are here

Sa facem cunostinta cu Grecu Adam YO8BIG

Pe Adam l-am cunoscut in urma cu multi ani pe la diferite intalniri si simpozioane ale radioamatorilor. Pentru ca stiam ca este foarte pasionat de telegrafie, am dorit sa aflam mai multe de le el despre aceasta pasiune. 

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO8BIG: Cu privire la data - daca ma iau dupa documentele de stare civila, gasesc ca aceasta ar fi 20.11.1950, daca ma iau dupa informatiile furnizate de mama – Dumnezeu s-o ierte, aceasta ar fi 12.11.1950. Se spune ca in anul cu pricina a fost o toamna foarte geroasa si cu multa zapada, iar productia viticola a fost excelenta, astfel incat fiind primul copil al familiei, tata – Dumnezeu sa-l ierte si pe dansul, a fost asa de bucuros incat dupa ce si-a cinstit de mai multe ori toti prietenii si cunoscutii, o saptamana intreaga, ca deh, i s-a nascut prima odrasla, a uitat sa mai mearga la primarie pentru inregistrare. Mama, saraca, tanara femeie, avea ocupatie cat incape, isi aminteste faza – vroia sa vada certificatul de nastere. Care certificat, ca omul nici nu ajunsese la primarie… In fine, cand a ajuns la primarie sa faca declaratia cu privire la nastera copilului, si-a amintit cu precizie numele, insa data nasterii – nu stiu domnu notar, ce sa fac?…. Notarul, om practic, mai trecuse prin astfel de situatii, asa ca a decretat scurt:  “Astazi s-a nascut copilul, ce atatea formalitati (mai ales ca tata nu s-a dus la primarie ca acum, cu „mana goala”), facem inregistrarile, eliberam documentul si hai la treaba ca uite, se incalzeste produsul; sa-ti taiasca copilul si sa fie sanatos, hai sa ciocnim!”

Ei, acum ca documentele s-au intocmit dupa o saptamana, eu ce sa mai zic? Astfel ca, acum, ba sunt ”Balanta”, ba ”Scorpion” – depinde unde-mi cade mai bine…

Locul nasterii este localitatea Vetrisoaia. Nu sunt sigur de judet: unii zic ca-i Falciu, altii zic ca-i raionul Husi, regiunea Iasi, acum eu ce sa raspund, dar ca sa fiu corect cu tine – dupa noile impartiri teritoriale, localitatea este Vetrisoaia, judetul Vaslui, adica KN46CK.

YO3CCC: Cum ai aflat despre undele radio?  

YO8BIG: Ei, aici chiar ca este o problema. Despre radio, ca aparat, am aflat cand aveam vreo 5 - 6 ani si a fost o adevarata revelatie cand am ascultat primele emisiuni care incepeau cu: Gavarit Maskva! Maskovskii vremea – vosem ceasov!

Dom”le tre sa va explic: avea tata o bucata de pamant mostenita de la bunici, situata la vre-o 7 Km de locul nasterii mele, pe malul vestic al Prutului, undeva langa localitatea Leova (Moldova de astazi). Ei, rusii astia care dominau din toate punctele de vedere spatiul acesta care fusese de sute de ani pamant romanesc, ca sa-i invete limba rusa pe cei ocupati cu forta, adica cei care mai scapasera de deportare, aveau niste statii de amplificare nemaipomenite (sute daca nu chiar mii de Wati), cuplate la Radio Maskva si catai ziua de lunga dai cu gavarit Maskva pe stanga, dai cu gavarit Maskva pe dreapta, de se auzea lejer pe toata valea Prutului, astfe ca taranii lor dar si ai nostrii, ca sa afle cat este ora, nu se mai uitau la soare, ci aflau de la Maskovskii vremea….  

In aceste conditii, cu sumarele explicatii ale parintilor am aflat eu despre ce si ce este aceela un radio si cam cum se face ca dintr-o cutie vorbesc si canta oameni si instrumente…

Sigur, cu varsta, am depasit toate informatiile despre radio si functionarea sa, ba prin anii 65 – 66, am inceput sa privesc emisiuni TV…. He, he, hei, cine se uita la meciurile din cadrul Campionatului Mondial de fotbal din Anglia? Cati oameni aveau radiouri (noi aveam), dar cati aveau televizor pe-atunci (noi nu aveam), astfel ca marea noastra bucurie era la Caminul cultural care tocmai fusese dotat cu un televizor sovietic… Cine crezi ca s-a urcat pe cladire sa ajute un tehnician sa monteze antena – un antenoi cu 5 elemente, polarizare verticala, cat un planor (prindeam canalul 5 – Barladul)…

Ei, la Caminul cultural se dadeau si filme – indiene si sovietice. Cum pe-atunci comuna nu era electrificata (anii 60, toamna), energia electrica necesara aparatului de proiectie era obtinuta de la un generator aflat intr-o cladire anexa, inafara cadirii. Operatorul, nea Rascanu, un tip deosebit in varsta de vreo 50 de ani, intr-o sambata dupa-amiaza isi pregatea generatorul. Ma vede (pe atunci se invata si sambata – eram in recreatie) si ma cheama la el:

- Mai ista a lu Grecu, te stiu baet istet, vrei sa ma ajuti putin?

Pai eu de ce cascam ochii la el, abia am asteptat si zic:

- Cum sa nu nea Rascanu ce tre sa fac?

- Uite, deocamdata tine aparatu ista in mana, uite tine strins si firul ista ca nu pot sa-l repar singur…

- Da-l incoace.

- Ai grija sa nu-l scapi, ca nu mai vedem filmu diseara.

Bineinteles, fiind prieten cu dansul, intram la film „moca”…

- N-ai nicio grija nene, il tin bine, ce naiba, nu ma cunosti?

Mai oameni buni, ce face ghiujul de mosneag, pur si simplu invarte o tura roata de antrenare a magnetoului – ca acesta era aparatu… Ce a urmat, va inchipuiti, au trecut prin mine cateva mii de volti… Noroc ca mosnegul stia ce va urma, ca eu sa-i arunc dracovenia cat colo, asa ca imediat l-a si prins!  Atunci am fost „curentat” pentru prima data in viata, dar nici eu nu m-am lasat, asa ca am repetat gluma cu cel putin 10 colegi de scoala care, bineinteles ca au „pus botul” ca si mine la gluma mosneagului…

YO3CCC: Despre radioamatori cum ai aflat?  

YO8BIG: Ca sa revenim la subiect, legat si de ”emisiunile de radioamatori”, pe la 18 ani, aflu de la un coleg de serviciu si de camera ca incepuse un curs de radioamatori la Radioclubul Iasi. Bun, zic eu si care-i miscarea? Pai uite asa, invatam mai intai codul Morse, invatam elemente de radiotehnica, una peste alta voi deveni radioamator de receptie si apoi de emisie-receptie. Multi ati trecut prin asta – la 18 ani, curiozitatea era maxima, asa ca l-am insotit pe amicul meu la radioclub. Cum acest curs incepuse de ceva vreme, nu m-a bagat nimeni in seama, dar nici eu nu am „dat prin bat”, astfel incat, dupa doua – trei „lectii”, am schimbat macazul pe activitati mai practice, reuniuni dansante, inclusive pe ascultarea de emisiuni de la „Europa Libera”, in special la emisiunile de muzica furnizate de raposatul Cornel Chiriac…

Deh, tot un fel de radio, insa de alta factura – dar „microbul” cu ti-ti-ti-ta, ti-ti-ti-ta, ta-ti-ti-ti-ta, fusese inoculat pentru totdeauna.

YO3CCC: Cand ai devenit radioamator? Ai fost mai intai receptor si apoi ai devenit radioamator de emisie?  

YO8BIG: In februarie 1970 am fost incorporat si unde crezi ca am ajuns – la transmisiuni…

Nu stiu pe ce criterii se facea selectia/repartizarea racanilor (cred ca dupa studii), astfel ca in dimineata de 21 februarie 1970, dupa o noapte de mers cu trenul, am ajuns la Gara de Nord unde ne asteptau niste autobuze care ne-au debarcat pe platoul unei unitati de transmisiuni din imediata apropiere a aeroportului Otopeni. Aici am fost obligat sa invat Morse cu adevarat, iar prin ordin pe unitate, in urma examenului de specialitate, am devenit „Radiotelegrafist de clasa din fortele armate ale RSR”, clasa a III-a si apoi clasa a II-a.

Desigur, dupa „liberare” m-am reangajat la la UFS (Uzina de Fire si Fibre Sintetice) sa nu pierd locul de munca si la scurt timp am luat legatura cu radioclubul, interesandu-ma ce trebuie sa fac pentru a deveni radioamator. Desigur am fost nevoit sa devin radioamator receptor, mi s-a alocat indicativul YO8-7670/IS. Ce mai incolo-incoace, pentru a trece la „emisie”, a trebuit sa trec prin toate furcile caudine – log cu peste 500 de receptii si desigur sa dau si sa absolv examenul pentru categoria „Incepator” – comisie de la Bucuresi, sef Ing. Nicolescu.

Autorizatia de emisie-receptie clasa a III-a am primit-o abia pe data de 01.10.1974, insa pana atunci am „lucrat” la greu in banda, de la YO8KAE si YO8KGV.

Am obtinut si clasa a II-a, iar acum am autorizatia de clasa a I-a.

YO3CCC: Ai avut de la inceput indicativul YO8BIG?  

YO8BIG: Da, acest indicativ mi-a fost alocat de prima data si nu l-am schimbat, chiar daca au fost „tentatii” de a trece la unul cu doua litere. Nu m-a pasionat chestia aceasta, mai ales ca YO8BIG nu suna rau deloc in telegrafie.

YO3CCC: Cu ce aparatura ai debutat ca radioamator?

YO8BIG: Cu aparatura altora, in special a lui YO8AYV (SK), precum si cea de la radioclubul judetean sau ce-a de la Casa Pionierilor din Iasi, YO8KGV, care avea sediul la ultimul nivel al actualului Hotel Traian. La vremea aceea, YO8AMT (SK) si YO8AJG, instructori la cercul de radiotehnica de la Casa pionerilor din Iasi, construisera unul dintre primele transceivere cu SSB din tara. Atunci am descoperit diferenta lucrului cu emitator-receptor, separate si lucrul cu un transceiver; ehe-hei nenica… placere, nu gluma. Adevarul este ca aveau „baietii” si un linear amplifier cu doua tuburi GK 71, astfel incat, atunci cand se acorda antena, se topea gheata depusa pe antena – un dipole montat deasupra curtii Liceului Mihail Sadoveanu din Iasi.

Pe vremea aceea alta era propagarea, dar si zgomul din banda nu era ca acum. Mi-aduc aminte ca pe atunci, „regula” era sa obtii doua recomandari de la doi radioamatori de emisie-receptie care sa ateste in plus ca le ai cu tot ce tine de radioamatorism… Cum eu lucram deja de la Casa pionerilor tot felul de legaturi si concursuri, cei doi operatori de-acolo, YO8AMT si YO8AJG, mi-au eliberat cele doua recomandari, care mi-au fost necesare la completarea dosarului meu de radioamator in devenire.

YO3CCC: Ce antene ai avut la inceput?  

YO8BIG: Pai pe atunci lucram cu cele mai simple antene cu putinta: Hertz, VS1AA, long-wire; mai tarziu am evoluat la antenele dipol alimentate cu „scarita” sau Inverted V, alimentate cu cablu coaxial.

YO3CCC: Stiu ca iti place sa lucrezi in telegrafie, dar iti place sa lucrezi si in fonie?

YO8BIG: Pai, sincer sa fiu, lucrez cam 90 – 95 % din timp in telegrafie, diferenta pune-o pe seama foniei, mai ales in concursurile interne.

YO3CCC: Iti place sa lucrezi in concursuri?

YO8BIG: Este activitatea mea preferata, cum spuneam, in telegrafie, interne si internationale. O mare pasiune pentru mine au fost concursurile QRP organizate de regretatul Radu Bratu YO4HW, la Navodari. Am participat la 11 editii ale acestei extraordinare competitii. In general m-am clasat in fruntea clasamentelor, o singura data, nu-mi mai amintesc editia (trebuie sa caut diploma), am obtinut locul I, in rest, din cate mi-aduc aminte, o data concursul a fost castigat de regretatul Costi YO8BAM, in rest celelalte editii au fost adjudicate de catre Gabi Paisa YO8WW.

De asemeni, am participat la foarte multe competitii de telegrafie viteza, nationale si internationale, Cupa Europei sau Campionatul mondial. Rezultatele cele mai bune le-am obtinut la transmitere viteza.

Pentru activitatea din US si telegrafie viteza am obtinut titlul de Maestru al sportului, inca din anul 1986.

YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ai cunoscut?   

YO8BIG: Ar fi o lista prea lunga, insa, in primul rand baietii din Iasi: YO8BAM, YO8AYV, YO8AHH, YO8AHL, YO8AP, YO8CF, YO8OK, YO8OU, YO8AJG, YO8AMT, YO8BPY, YO8BPK, YO8BGD, apoi, YO2AYD (cu care am facut servicil militar), YO4AYL (nu stiu daca isi mai aminteste, am dat examen impreuna in martie1974, eu pentru clasa a III-a, dansa pentru clasa a II-a si ne-am ajutat putin la telegrafie), YO8DD, YO8TU, YO8SS, YO9AGM (VE2AWW),  YO3AC, YO3RF, YO3CR, YO3ZR, YO3FU, YO3AAJ, YO3APJ, YO3JW, VE7MR, YO4HW, YO4SI, YO4CBT, YO4XF, YO4AVR, YO4ATW, 4X1WB. Sa ma ierte cei pe care i-am omis, lista este foarte lunga…, din nefericire, o mare parte dintre acestia au trecut la cele vesnice!

YO3CCC: Din ce amplasament ai lucrat in portabil in concursuri pe UUS sau in US?

YO8BIG: Sunt atat de multe amplasamentele in care am lucrat in portabil, incat chiar nu are sens sa le amintesc, cu toate ca fiecare concurs a avut bucuriile si necazurile sale. Am operat  la statiile YO8KAE, YO8KIS (YR8I), YO8KOH, YO8KUG si cine isi mai aminteste…

YO3CCC: Esti pasionat de diplome si QSL-uri?

YO8BIG: Nu sunt un colectionar de diplome si QSL-uri.  

YO3CCC: Ce aparatura ai in dotare (transceivere si antene) in clipa de fata?

YO8BIG: Pai acum, un Icom 701 (din cate stiu primul TRCV pe tranzistori de la Icom – donatie a amicului Jean 4X1WB), pentru US si cateva droaste pentru UUS, calculatoare, interfete, bug-uri, laptopuri si tot ce mai inseamna scule ajutatoare.

Antene: antena cu trapuri facuta la Bacau (un fel de 14 AVQ), inca o verticala numai pentru banda de 14 MHz, un Quad vertical pentru banda de 40 m, si un alt Quad vertical, dar pentru banda de 80 m; quadurile acestea sunt antene extraordinare, pentru cei care au loc si ceva inaltime. Sunt inspirate dupa lucrarea „Antennen” a lui Eberhard Spidler.

YO3CCC: Cu ce antene vrei sa te mai dotezi?

YO8BIG: Ei, stand la bloc, este cam complicat, insa am un proiect mai ambitios, o antena cu 4 elemente pentru banda de 40 m (pe directie fixa – USA, Canada – coasta de vest); aceasta antena a mai fost construita si a functionat la mine, insa odata cu lucrarile de termoizolare a blocului, a fost distrusa. Poate o sa pun o vertical in lambda/4 pentru banda de 40 m, banda mea de suflet!

YO3CCC: Iti plac modurile de lucru digitale? Daca da, de ce?

YO8BIG: Nu am nicio experienta pentru lucru in moduri digitale, insa nu-i timpul pierdut. In Iasi avem chiar traditie in acest domeniu si avand in vedere abundenta de statii de emisie-receptie moderne, nu cred ca va fi prea greu de incercat. Totusi, banuesc ca voi ramane la stadiul de incercari, asa de curiozitate…

YO3CCC: Te-as ruga sa-mi povestesti daca ai realizari in domeniul amplificatoarelor de putere de RF, transvertere, dar si despre alte genuri de montaje.

YO8BIG: Nu am ce sa-ti povestesc pentru ca pasiunea mea cea mai mare este activitatea de „contesting”, mai ales in telegrafie. Am lasat pe seama altora constructiile de amplificatoare, recunosc ca am fost si ajutat, iar acum cand ati procura o „scula” din magazin este la fel de usor ca si cum ti-ai procura un televizor, constructiile home-made au devenit chiar desuete. Știu ca mai sunt nostalgici, le urmaresc creatiile la Campionatele nationale de creatie tehnica. Pe toti acestia ii stimez si ii apreciez din toata inima.

YO3CCC: Articole sau carti ai scris?

YO8BIG: La aceasta intrebare pot sa-ti spun ca articole am mai scris pe ici pe colo, insa pana la carti este cale lunga. Nu am nici talent si nici cunostintele necesare, in schimb achizitionez cam tot ce se publica in spatiul YO, iar acum cu internetul…, cu totii avem acces la aproape tot ce ne dorim.

11 fotografii din album sunt facute de mine la diferite intalniri si simpozioane.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%20facem%20cunostinta%20cu%20Grecu%20Adam%20YO8BIG/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer