You are here

Sa facem cunostinta cu Coman Eugeniu YO7BKU

Nu imi mai aduc aminte cand l-am cunoscut pe dl. Eugeniu YO7BKU, dar au trecut foarte multi ani de atunci. Aproape de fiecare data era in tinuta de marinar. In data de 19 august 2009 ma plimbam prin Campulung Muscel impreuna cu Ovidiu YO7VP si printre altele l-am intrebat ce mai face “Marinarul”? Nu mai stiu ce raspuns mi-a dat, dar ceea ce imi aduc perfect aminte este faptul ca peste cateva minute imi spune: “Uite-l pe Marinar!” Cand am intors privirea, intr-adevar l-am vazut pe Marinar, care, absolut din intamplare trecea prin aceea zona. Bineinteles ca nu am scapat ocazia si i-am facut o poza, care se afla in albumul care insoteste acest interviu. Ce mica este lumea...  

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO7BKU: M-am nascut la data de 21 decembrie 1949, intr-o casa taraneasca, in comuna Bughea de Jos, pe atunci Raionul Muscel, apoi Regiunea Pitesti, astazi Judetul Arges. Deoarece moasa comunala, pe atunci o fata tanara, era plecata la un curs medical, m-am nascut in prezenta a trei babe dintre care, una din ele facea pe moasa in comuna si se numea Oncioaia. Imediat dupa nastere, cele trei babe, m-au dus la preot, m-au botezat intru Domnul, apoi au mers cu mine in scutece la o familie cu copii multi unde m-au vandut pe un ciur plin cu malai lui Doamna Lenuta Leca, care, cu aceasta ocazie mi-a devenit si mama adoptiva. 

YO3CCC: Cum ati aflat despre undele radio?

YO7BKU: Intr-una din zile, pe la vreo 3 ani, lasandu-ma putin singur in apropierea unor casti cu galena ce functionau fara baterie, prin reactie, cu o impamantare puternica si o antena lunga. Auzind acolo oameni vorbind, am desfacut capacele de la casti, am scos si desirat infasurarile de sarma, sa vad unde sunt oamenii care vorbeau. Asa am stricat castile. Desigur ca am mancat ceva bataie.

YO3CCC: Cum ati aflat mai multe despre tehnica?

YO7BKU: Intr-o zi la scoala, a intrat in clasa un barbat cu domnisoara invatatoare Josefina, cea care m-a invatat sa scriu si sa citesc. S-a recomandat instructorul Dragomir de la Casa Pionierilor si a zis, cine vrea sa vina sa invete alfabetul Morse si electro-radio. A urmat un sir lung de ani, de aventuri, strengarii, de acasa la oras. Printre pauze, filme bune la cinematograf, prin parcuri, presarate cu cateva curele pe fund cand intarziam de la scoala. Cu mine nu mergea nimeni la scoala si parcurgeam pe jos distante mari; la inceput nu existau masini (autobuze).

YO3CCC: A fost benefica situatia in care va aflati?

YO7BKU: Aceasta situatie m-a ajutat foarte mult sa cunosc lumea pe picioarele mele. Am invatat sa inot la strand, sa schiez rupand bocancii pe coaste abrupte, patinand pe gheata, scapand in balti si lacuri cand se rupea gheata si altele prin comunele invecinate cu grupul de colegi. Odata, o vaca mi-a mancat hainele in timp ce ma jucam intr-ul lac, fapt ce a facut sa raman dezbracat complet la cativa kilometri de casa, la vreo 13-14 ani. La Casa Pionierilor nu au putut sa ne autorizeze ca radioamatori. Apoi, am plecat la scoala profesionala la Brasov.

YO3CCC: Cand ati intalnit primul radioamator? Ce noutati ati aflat de la el?

YO7BKU: In Brasov, la blocuri, in cartierul Tohanul Vechi m-am imprietenit cu primul radioamator. La statia lui de radioamator am ascultat trafic radio Morse, am vazut primele QSL-uri, dar al carui nume nu il mai stiu si nici indicativul. La internat aveam un program foarte sever, semi militar, cu nopti de planton, instructie. Nu aveam decat la cateva saptamani invoire, 2-3 ore duminica la film, in rest program de internat cu 3-4 educatori foarte severi. In rest, numai in coloana la scoala, la masa, la spectacole, in excursii in Piatra Craiului.

YO3CCC: Ati ajuns pe la Radioclubul din Brasov?

YO7BKU: Abia am reusit sa iau legatura cu Radioclubul Brasov, aflat intr-o casa veche sub Tampa. De la radioamatorul din Tohanu Vechi am facut rost de primele regulamente de radioamatorism. Apoi, am plecat in armata. La recrutare m-am declarat radioamator, cunoscator de alfabet Morse.

YO3CCC: Cum si cand ati invatat alfabetul Morse?  

YO7BKU: Mama avea din cei 7 frati si doi mai mici. Cel de-al VII-lea tocmai venise in concediu acasa, dupa cei 4 ani de armata. Dupa razboi se faceau chiar si 4-6 ani de stagiu militar. Jucandu-se cu mine m-a invatat sa cant A-Li-Ba-Ba adica litera Y, Ba-Ba-Li-Ba adica litera Q, Li-La adica litera A, La-Li-Li-Li adica litera B - primele litere din alfabetul Morse. Venind mai des acasa, in permisie, a continuat sa ma invete alfabetul Morse. Asa, am inceput de la varsta de 4 ani sa cant alfabetul Morse. Tot atunci, ma adormea cate cineva din familie citindu-mi cateva pagini din cartea Robinson Crusoe.

YO3CCC: La recrutare v-au crezut ca sunteti radioamator?

YO7BKU: La incorporare mi-au cerut autorizatia de radioamator. Dupa 3 zile de amanari, crezand ca mi-am batut joc de ei, m-au introdus intr-un grup de elemente negative, ne-au suit intr-un “bou vagon”, ne-au incuiat, iar in statii ne vizitau si ne aduceau mancare. Dupa cateva zile cu trenuri de marfa la care era atasat vagonul nostru, am ajuns in Caransebes. Din vagon, cu valiza in spate, ne-au dus in Unitatea Militara “Ecaterina Teodoroiu”. Aici, un grup de ofiteri il analiza pe fiecare in parte, ce scoli de corectie a facut. Pe mine m-au intrebat daca stiu sa repar bocanci (cizmar), daca stiu sa cos haine (croitor), daca stiu sa fac paine (brutar); au spus: “Ce stii tu sa faci, ca nu esti bun de nimic?” Le-am spus ca stiu sa fac disocieri ionice, la care s-au infuriat si au zis sa ma duca la porci, la “seful spatelui”.

YO3CCC: Unde v-au cazat?

YO7BKU: Am fost cazat la marginea regimentului in zona agricola intr-o boxa de porci, impreuna cu un porcar care nu vorbea bine romaneste; vis-a-vis o scroafa fata 6 purcei. In aceasta companie existau peste 100 de porci, vaci, bazine cu peste, iepuri, gaini, rate, parcele cu legume. In butoaie a cate 200 de litri, montate pe afete de tun, pe doua roti, printr-un noroi groaznic erau aduse resturile alimentare de la cele 4 grupuri alimentare; resturi ramase de la cateva mii de oameni.

YO3CCC: Si nu le-ati aratat ca stiti telegrafie?

YO7BKU: Intr-una din zile pasteam porcii prin mlastinile Timisului, cand un grup de soldati faceau salturi prin noroi la comanda unui ofiter care le zicea “ca va invat eu Morse...”  Eu am inceput sa fluier Morse. A venit la mine, mi-a zis: “Culcat soldat, lasa porcii, fluiera din nou Morse, de unde stii?” I-am spus ca am visat asta noapte, m-a mai tarat putin pentru obraznicie, apoi m-a luat la compania transmisiuni, mi-a dat o lucrare de control de care a fost multumit si mi-a zis: “Ramai la noi pana invata si astia Morse la nivelul tau, ramai la plutonul fir.” Am mers pe circuite cu plutonul fir cu cate 2-3 bobine cablu “CTF” cateva luni, apoi am dat examen de radist clasa a III-a, dupa care am trecut la statia radio de garnizoana. Aici, ca sa nu ma scoata la instructie am schimbat aparatura cu aprobarea comandantului, punand in functiune un RAF de 1.500 W. Fiind auzit de la Moscova au venit doi colonei care m-au felicitat si mi-au dat permisie 10 zile.

YO3CCC: Si ati fugit repede acasa.

YO7BKU: Am luat foile de drum si am plecat imediat acasa. Fiind si Pastele si 1 Mai in aceeasi zi, la statia de garnizoana era lucru permanent. Eu plecasem si la statie, la RAF, nu stia sa lucreze decat “Comandantul de companie”. A petrecut 1 Mai si Pastele, cateva zile, cu sotia langa el la statie. Cand am venit, m-a luat si m-a bagat 10 zile la arest. Vara fiind, foarte cald, am sarit gardul si am fugit la strand. Acolo, inotand, m-am intalnit fata-n fata in apa cu comandantul de companie care inota cu sotia. A alergat dar nu m-a prins. Sosit in fata companiei, ma astepta. M-a luat la suturi, a chemat plutonierul de companie si m-a bagat la arest cu patul incuiat cu lacatul; patul era ridicat, lipit de perete, incuiat cu lacatul astfel incat eu nu aveam unde sa ma asez decat pe jos. Apoi, am mers la scoala de caporali la Timisoara unde am iesit radiotelegrafist clasa a II-a.

YO3CCC: Ce ati mai facut prin armata?

YO7BKU: Am mers ca figurant la filmul “Mihai Viteazul”, dupa ce mai inainte in 1968 participasem tot ca figurant, luptator dac, in filmul “Columna”.

YO3CCC: Totusi, cand ati ajuns la un Radioclub ca sa va autorizati?

YO7BKU: Dupa lasarea la vatra in octombrie 1970 am mers la Radioclubul Judetean Arges, dar nu au vrut sa ma faca radioamator. Am luat legatura cu radioamatorii: YO7ALR (acum YO3ALR), YO7ABG (decedat in 2002) si cu YO7BBE. Am inceput un nou curs de radioamatorism in Clubul ARO, un an de zile, iar apoi am dat examen cu Miky Serbanoiu YO7VO (SK in 1978) si in 1973 am devenit radioamator receptor cu indicativul YO7-6174/Ag.

YO3CCC: Cand ati devenit radioamator de emisie?

YO7BKU: Un nou curs, alte examene, la Brasov si in luna februarie 1975 am primit autorizatia cu indicativul YO7BKU. In 1973 am fost ajutat de catre nea Costica YO7ALR cu un receptor FUG cu 12 lampi 12RV2000 in telegrafie (CW) si telefonie (AM), in 3,5 si 7 MHz. Din februarie 1975 am inceput sa lucrez in 3,5 si 7 MHz cu un emitator mutilat de altii pe motiv ca nu am clasa a II-a si pot emite doar cu 20 W in final, cu lampa EL500, construit de catre Liviu YO7AQE, care apoi si-a schmbat indicativul si a devenit YO7FO, cu care am lucrat cateva zeci de tari in CW si AM, cu o antena dipol 20 x 20 m care a fost arsa de un fulger. Din acest motiv mi-am construit un paratraznet, furat recent de cei care valorifica fier vechi. La receptie am avut o antena fir inclinat de 120 m, cu care am facut mii si mii de receptii.

YO3CCC: Ce alte activitati ati mai facut?

YO7BKU: Dupa anii 1990 am indicativul de receptor YO7-029/Ag si am activat ca receptor de radiodifuziune, avand primite confirmari de receptii de la mai multe posturi de radiodifuziune din lume. Dupa 1970 am fost si radioreceptor al radioteleviziunii (radiodifuziunii) romane mai multi ani, prin rapoarte de receptie in cadrul centrului de studii si sondaje.

YO3CCC: Participati in concursuri?

YO7BKU: Emit si in telegrafie si in fonie. Am participat la multe concursuri de fonie si telegrafie. In concursuri am ocazia sa gasesc DX-uri. Am participat in concursuri atat individual cat si colectiv. In ultimul timp am participat mai mult in fonie in echipa in Asociatia Sportiva Muscelul.

YO3CCC: Din ce amplasament ati lucrat in portabil in concursuri?

YO7BKU: In concursuri am lucrat mai mult in portabil din: Masivul Iezer Papusa, Muntele Iezerul Mare, Papaul, Naparteanu, Mateias, Muntii Banatului Piatra Goznei (1444 m), Muntii Leaota (2200 m), Matau (1017 m), Muntii Bucegi Cuibul Dorului, Dealurile Muscelurilor. Am mai lucrat portabil in unde scurte si ultra-scurte din: Piatra Craiului – Dealul Sasului (2000 m), Malurile Dunarii – Scarisoara (Caracal), Marea Mediterana, Marea Nordului, Oceanul Atlantic; acesta din urma ca MM (Maritim Mobil).

YO3CCC: Care au fost urmatorii radioamatori pe care i-ati cunoscut?

YO7BKU: Urmatoriii radioamatori cu care am colaborat si m-au ajutat au fost: domnul de la Tohanu al carui nume si indicativ s-au pierdut in “negura timpului”, apoi YO7ABG (mi-a confectionat primul generator de ton, mi-a dat primul manipulator etc.), YO7ALR (mi-a dat aparatura), YO7BBE (mi-a dat documentatie tehnica, aparatura), YO7VO si YO7FO – sefi la Radioclub Arges, dl. Paolazzo si dl. Hancu (Federatie), YO4AUL, dl. Fenyo YO3JW, dl. Cornel Simionescu YO3SC (sef in Oceanul Atlantic), Isidor Perez EA8HT Seful Radioclubului Las Palmas (Insulele Canare). De asemenea, i-am cunoscut pe: Ionica Burduf Sef Radioclub Constanta, dl. Radu Bratu Sef Radioclub Constanta, d-na Stavire Lacramioara sefa Radioclub Galati, Dan Antoni YO3ZA.

YO3CCC: Cum ati devenit marinar?

YO7BKU: Au urmat o serie de examene la Intreprinderea de pescuit Oceanic Tulcea si la bordul navei Polar I in Marea Neagra. Au urmat o serie de examene:

- Examen de ofiter absolvire curs de marina civila Constanta.

- Examen radiotelegrafist profesionist Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor – Bucuresti, examen brevet 1978.

YO3CCC: Ce functii ati avut ca ofiter de marina?

YO7BKU: Am navigat ca ofiter radiotelegrafist, tehno-operator, maritime mobile, sef serviciu radio la bordul navelor: Constanta, Galati, Putna, Polar IV, Ozana, Cindrelul, Crisul Alb, Caliman, Amaradia si Ciucas. Nava Ciucas a fost cumparata de Marea Britanie si numita Silver Star cu indicativul de apel GBJJ.

YO3CCC: Prin ce tari ati ajuns?

YO7BKU: Printre tarile prin care am calatorit mai mult: Bulgaria, Turcia, Serbia, Ungaria, Slovacia, Polonia, Suedia, Danemarca, Norvegia, Scotia, Anglia, Tara Galilor, Insulele Canare, Mauritania, Senegal, Nigeria, Namibia, Africa de Sud, Maroc. Am zburat mult cu avionul. Dupa venirea din Marea Britanie mi-am cumparat cu niste marci, in 1997, un emitator de 3 W “HW8 Heatchit” cu care am lucrat cu Insula Aruba, Argentina (in CW), Canada, Japonia, folosind o antena “VS1AA”.

YO3CCC: Sunteti pasionat de diplome si QSL-uri?

YO7BKU: Imi place sa colectionez QSL-uri de la cei cu care am lucrat dar si QSL-uri in alb (primite de la radioamatorii cu care m-am intalnit pe la diverse intalniri, cu care nu am facut legaturi radio)  de pe tot pamantul. Am si vreo 40 de diplome dar ani de zile am fost somer si nu am avut cu ce plati expedierea si contravaloarea lor in valuta. Am totusi din Japonia (Clubul pisicilor negre), din SUA la propunerea Radioclubului din Cardiff din Mariea Britanie, unde eram membru, din Spania.

YO3CCC: Va plac modurile de lucru digitale?

YO7BKU: Nu am folosit modul de lucru digital deoarece nu am avut bani sa cumpar aparatura necesara pentru acest mod de lucru.

YO3CCC: Cand ati inceput sa participati la Simpozioanele Nationale YO?

YO7BKU: Primul simpozion la care am participat, a fost cel de la Bucuresti din 1987. Apoi, dupa anul 2000 am participat la simpozioanele de la Galati, Mangalia, Brasov, Alba Iulia, Turnu Severin, Targu Jiu, Suior, Iasi, Bucuresti si Brasov.

YO3CCC: Cum decurgea o zi de lucru ca radiotelegrafist la marina?

YO7BKU: O zi de lucru in radiotelegrafie la bordul navelor de pescuit oceanic incepea cu ora exacta. La bordul fiecarei nave exista un jurnal in camera hartilor. La ora 8 dimineata laboratorul de masuri si etaloane transmite niste semnale radio sub forma unor ticaituri ca la miezul noptii de revelion. Tot in camera hartilor se afla un ceas cronometru care se porneste la inceperea voiajului la semnalul zero al semnalului de la Paris. In fiecare zi la ora 08:00 se urmareste cadranul si se trece in jurnal diferenta fata de semnal si se scrie diferenta indicata de cronometru +1 (plus o secunda) sau -1 (minus o secunda). In ziua urmatoare a mai ramas o secunda si cu cea de ieri fac 2, deci -2. In fiecare zi se adauga la fel -3, -4, -5. La calcularea pozitiei se socotesc secundele din jurnal. Fiecare secunda da erori de kilometri a pozitiei navei. Dupa aceea, la ora 08:00 incepe receptia timp de 8 ore pentru navele cu un radiotelegrafist si tot timpul, la bordul navelor cu mai multi radiotelegrafisti, in frecventa de 500 kHz.

YO3CCC: Aici efectuati legaturile radio?

YO7BKU: Pe aceasta frecventa nu emite nimeni de la si 15 minute pana la si 18 minute si de la si 45 pana la si 48 minute. Este liniste perfecta pentru a se auzi daca cere cineva ajutor S.O.S. in telegrafie. In restul timpului, aici se fac chemari, se transmite frecventa urmata de “UP” (mai sus), adica “Hai in frecventa... unde sa stam de vorba”. In frecventa de 500 kHz nu se sta de vorba. In aceelasi timp, se deschide, la fix, un alt receptor pe frecventa statiei de radiocoasta, a tarii proprii; pentru romani Constanta YQI (indicativul Constantei in maritim mobil). Daca esti aproape, cauti frecventa joasa, daca esti departe la mii sau zeci de mii de kilometri, cauti o frecventa inalta.

YO3CCC: Care sunt aceste frecvente?

YO7BKU: YQI are frecventa in banda de 3 MHz cu indicativul YQI 1, in banda 6 MHz YQI 2, in banda 8 MHz YQI 3, in banda 12 MHz YQI 4, in banda 16 MHz YQI 5, in banda 22 MHz YQI 6 si in banda 26 MHz YQI 7. La ora fixa transmite lista de trafic pentru navele romanesti si incepe: TFC list for YQAA, YQBX, YQCC, YQCD, YQCF etc. Dupa ce termina lista transmite QRZ. Intelege cate unul si ii da randul la coada, YOML QSY 1, apoi 2, apoi 3 etc. Daca esti la rand asculti pana te cheama, dupa cei lucrati la rand, la care le transmite sau le primeste radiograme. La ore fara sot cauti pe frecventele statiilor radio apropiate in lista de trafic; daca iti auzi numele te asezi la coada. Pe un alt receptor iti asculti colegii, apoi pe un alt emitator ii strigi si te asezi la alt rand. Pentru radioconferinta vine cineva de la conducere, ministru sau altcineva. Acesta, dupa ce se prezinta, da cuvantul la rand fiecarei nave. Nava preia traficul si incepe: Buna dimineata domnule Ministru, sunt comandantul X, ma aflu in Oceanul Pacific, mai am doua zile pana in San Francisco, ma deplasez cu 12 noduri pe ora, am incarcatura Y, astept noi dispozitii. Asa faceau toate navele companiei la rand. Apoi, se preiau si se predau radiograme intre nave, cauti sa cumperi zahar, ulei, faina etc.

YO3CCC: Ce alte activitati mai aveati de facut?

YO7BKU: Preiei emisiunea pentru marinari si o comutezi la difuzoarele bordului. Asculti si preiei date si informatii pentru echipaj. Faci comunicari la difuzoarele bordului. Preiei sau transmiti radiogramele echipajului, preiei faxuri sau buletine meteo de cate ori ti se cere. Participi prin radar si gonio la intalnirea cu o alta nava. Primesti pachete si scrisori pentru echipaj. Consulti servicii medicale pentru vreun membru al echipajului bolnav. Tratament medical. Cumperi de la Shell Londra sau alte companii combustibil, uleiuri, piese. Faci comenzi in pietele porturilor pentru cumparare legume, fructe etc. Viata celor de la bord depinde de tine. Abia gasesti cateva ore de somn in 24 de ore. Ceri vize de intrare in porturi, in tari, pentru fiecare membru. Comunici cu navele cu care te intalnesti.

YO3CCC: Care erau activitatile in timpul voiajului?

YO7BKU: O sa va povestesc cate putin din activitatea unui ofiter radiotelegrafist tehnooperator maritime mobile prin anii 1980.

Am primit botezul Ecuatorului in Golful Guineii la data de 26 noiembrie 1978. Cand gaseam cate o clipa libera faceam cate un CQ in benzile de radioamatori. Am lucrat de la bordul navelor ca maritim mobil cu tari din Europa, Asia, Africa, cele doua Americi, etc. in noptile tarzii cand la lumina reflectoarelor, din adancurile de mii de metri ale oceanului aparea cate o ciudatenie, monstri ai adancurilor atrase de luminile proiectoarelor si plasele de pescuit. Somnul ma gasea cand cadeam de oboseala. De multe ori, pe furtuni puternice, comandantul ma solicita sa-l ajut, in cabina de comanda, fie la timona, fie la lansare sau ridicare traul cu pana la 60 tone de peste si vietuitoare din adancurile necunoscute unde cate o data deranjam somnul de veci al cate unei epave. Urmaream pe ecranele sonarelor: campii, lanturi muntoase, canioane din adancurile oceanului, colonii si bancuri de peste pe specii: sardina, stavris, merluciu, macrou, hering, cod sau amestecatura care se numea mura.

YO3CCC: Ce posibilitati de prelucrare aveati?

YO7BKU: O nava superatlantic cum era Putna putea prinde pana la 120 tone de peste si putea prelucra pana la 100 tone de peste in 24 de ore, facand si faina si ulei.

Mentineam in fonie si telegrafie legatura cu celelalte nave romanesti de pescuit din zona West Africa, Sud Atlantic, Est Canada, Marea Nordului etc., cu flotele de pescuit ale Uniunii Sovietice, Germaniei, Bulgariei, Poloniei, Japoniei, Angliei, USA si cu satelitii ce urmareau bancurile de peste.  
YO3CCC: Care erau activitatile care se defasurau pe nava in timpul liber?

YO7BKU: Preluam din tara meciurile de fotbal si alte date sportive, pentru a caror lipsa, comandantii si echipajele m-ar fi mancat cu fulgi cu tot. Preluam la schimb si predam saci cu filme. In nopti de repaos proiectam filme pe punte pe un perete alb. Primeam cu comandantul si faceam vizite la nave straine sau autoritati straine. Trebuia sa fiu numai ochi si urechi, fiind primul si cel mai apropiat om al comandantului. La masa in dreapta sa, cabina de dormit langa a sa, dar cheile de la comenzi radio nu le avea nimeni, decat titularul, de care se raspundea cu capul. Conturi, deconturi, gestiunea, toata viata navei depindea de comanda radio. Pamant romanesc plutitor pe meridianele lumii. 43 de ani de radioamatorism autorizat.

21 de fotografii din album sunt facute de mine, pe la diferite intalniri unde l-am intalnit pe dl. Eugen de-a lungul anilor.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:

http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%20facem%20cunostinta%20cu%20Coman%20Eugeniu%20YO7BKU/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer