You are here

Sa facem cunostinta cu o mare campioana - Manea Janeta YO3RJ

Imi doream de foarte mult timp sa o cunosc pe Janeta si sa stau de vorba cu ea. Tot auzeam si citeam de performantele ei. Eram curios cum arata un asemenea om care a muncit din greu si cu care soarta a fost potrivnica. Cand ar fi trebuit sa aiba o copilarie fara griji, ea a ramas fara ambii parinti si a fost nevoita sa muncesca ca sa se intretina. Cu toare astea a urmat o facultate si a iesit inginer electronist. Dar, necazurile au continuat, in clipa de fata avand un sot grav bolnav tintuit la pat iar fata are probleme la un ochi. Cu toate acestea, necazurile nu au doborat-o si a iesit mereu invingatoare. Cand am intrebat-o cam cate medalii a strans in toti acesti ani, mi-a inmanat o sacosa pe care de-abia am putut sa o ridic de jos.

YO3CCC: Cum ai ajuns sa inveti telegrafie? De la ce varsta?

YO3RJ: In aceasta scoala, la care invatam pe atunci, dl. Capraru a deschis un cerc de telegrafie, dar eu, in aceea perioada eram inscrisa la mai multe activitati sportive: handbal la SS1 (Scoala sportiva nr. 1), tenis de masa la Progresul, dar si la cercurile stiintifice din scoala (matematica si fizica) si nu puteam sa mai particip si la altceva, dar a insistat d-na profesoara de matematica spunandu-mi: "Lasa ca esti fata desteapta si te descurci." M-am apucat de telegrafie de la varsta de 13 ani.

YO3CCC: Din interviul luat lui nea Vasile YO3AAJ am inteles ca dansul a fost cel care te-a desoperit ca un viitor talent.

YO3RJ: Aici este meritul dansului ca m-a descoperit si m-a sustinut, pierzand noptile concepand si imprimand pe banda de magnetofon texte pentru antrenament la receptie dar si "batandu-mi" la masina de scris textul pentru transmitere deoarece nu erau calculatoare pe vremea aceea. Se intampla destul de des operatia asta deoarece aveam "uratul narav" sa invat textele pe dinafara.

YO3CCC: Cam cate medalii ai obtinut pana in prezent? De cat timp esti in lotul national?

YO3RJ: Fiind foarte multe nu le mai tin minte numarul. Am 33 de ani de cand sunt in lotul national.

YO3CCC: La randul tau pregatesti copii pentru a duce mai departe aceasta pasiune?

YO3RJ: Sigur ca da. Pe copii care vin la cerc ii ajut si la matematica, dar ii trimit si la alte concursuri si le inoculez dorinta de a fi invingatori. Le spun tot timpul ca, cu clipa care trece nu se mai intalnesc niciodata. Ii ajut nu numai cu telegrafia dar ii ajut si cu lectiile la scoala.

YO3CCC: Cu copii pregatititi de tine ai obtinut si tu la randul tau satisfactii?

YO3RJ: Cea mai recenta satisfactie mi-a dat-o Kiry (cum ne place sa-l alintam), ceea ce insemna ca Chiriac Ionut a iesit Campion mondial, categoria juniori mici, la Obzor in Bulgaria in septembrie 2009.

YO3CCC: Cam cati copii ai pregatit pana acum in tainele telegrafiei?

YO3RJ: Intre 1981 si 2001 am fost profesor instructor la Casa Pionierilor Sector 5. In primii 4 ani, in paralel am fost si studenta la Facultatea de electronica si telecomunicatii, la seral, neavand parinti (ambii decedati) si trebuind sa ma intretin singura. La insistentele directorului Clubului copiilor nr.1, dl. Anghel, am reusit sa ma intorc "acasa" la scoala generala nr.175, unde am inceput sa-i invat telegrafie pe copii de aici.

YO3CCC: De cati ani esti instructor la aceasta scoala unde am venit cu o deosebita placere pentru ca aici am invatat si eu clasele III - VIII (intre 1962 si 1968)?

YO3RJ: Sunt instructor la aceasta scoala din 2001, deci de 9 ani.

YO3CCC: Primesti sprijin, intelegere si ajutor din partea scolii? Cine te-a ajutat cu dotarea pe care o ai?

YO3RJ: Toata dotarea o am datorita fostei directoare a scolii nr.175, Miinea Cristina, profesoara de fizica, fosta colega de scoala. Si ea a fost eleva a acestei scoli si cunostea performantele copiilor atat ca elevi dar si ca telegrafisti. S-a zbatut sa faca rost de fonduri si ne-a cumparat o statie de emisie, calculatoare, laptop-uri pentru deplasarile la concursuri.

YO3CCC: Cum vad parintii copiilor pe care ii pregatesti, aceasta pasiune pentru telegrafie a copiilor lor?

YO3RJ: Ma inteleg bine cu parintii dat fiind faptul ca eu, in paralel, ii pregatesc si la matematica, iar deviza mea fiind: "Campioni la scoala, campioni in sport!"

YO3CCC: Sunt multi copii in scoala care doresc sa vina la cursurile de telegrafie?

YO3RJ: Relativ, deoarece nu oricine poate urma acest sport, fiind necesare niste calitati pe care nu multi le poseda. De invatat alfabetul, il poate invata aproape oricine care are un minim de IQ si o ureche muzicala.

YO3CCC: Poti sa-mi enumeri cativa copii pe care i-ai pregatit si sunt la randul lor campioni?

YO3RJ: Zlate Bogdan Viorel - vicecampion european, Dumitru Dragos Cristian - vicecampion national absolut, Chiriac Petre Ion - campion mondial. Am enumerat numai cativa dintre cei care au obtinut diplome si medalii internationale si nationale. Lista ar fi foarte mare.

YO3CCC: Cand ai luat prima medalie?

YO3RJ: Prima medalie am luat-o pe 17 iulie 1975 in Tabara nationala de elevi din Poneasca, judetul Caras-Severin, cand am castigat locul I. Pe langa medalie am primit si un ceas de mana Zaria. Diploma am luat-o cu o zi inainte de a implini 14 ani.

YO3CCC: Ce titluri de campioana mondiala ai obtinut?

YO3RJ: Am obtinut 5 titluri: unul la Sofok in Ungaria in 1995, trei titluri la Ohrid in Macedonia in 2005 si unul la Obzor in Bulgaria in 2009.

YO3CCC: Nu ai nici un titlu de camioana europeana?

YO3RJ: Am si un titlu de campioana europeana la Pordenone in Italia in 2008.

 

Interviul si fotografiile au fost facute pe 16 ianuarie 2010.

Un album special dedicat acestui eveniment se gaseste aici:
http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%20facem%20cunostinta%20cu%20o%20mare%20campioana%20Manea%20Janeta%20YO3RJ/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer