Cand am cumparat cele trei carti (doua pentru radioamatori si una pentru pasionatii de constructii radio) scrise de dl. Iosif Ion-Mihail nu m-am gandit ca peste un sfert de secol o sa am ocazia sa-l intalnesc pe cel care le-a scris. Dar, uite ca neprevazutul s-a intamplat.
YO3CCC: Data si locul nasterii?
YO3NN: Bucuresti, 22 ianuarie 1942.
YO3CCC: Cum ati aflat despre undele radio?
YO3NN: Din suplimentul RADIO al revistei ARIPILE PATRIEI; de ce oare acum nu o mai editeaza nimeni nici pe asta? In anii 1954-1955, prin intermediul Asociatiei Voluntare pentru Sprijinirea Apararii Patriei (un fel de scoala paramilitar?, dup? model sovietic, existenta de fapt si in celelalte tari ale blocului fost comunist) am luat contact cu aeromodelismul.
YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ati cunoscut?
YO3NN: As putea incepe cu:
- Damian Lupu (Dan) YO4WF, telegrafist convins; de profesie telegrafist pe vapor, a iesit la pensie ca seful radioclubului regional Constanta, YO4KCA.
- Gheorghe Dragomir (Gogu, Guatemala - Ontario - Guatemala - Uruguay) YO4WE, tehnician radio, un mare constructor; in banda era telegrafist, dar nu se dadea la o parte sa realizeze QSO-uri în limbile: GE, BG, RU ba chiar si in turca! Vorbea perfect turca, bulgara şi dialectul macedoroman, fiind crescut în oraşul Bazargic din Cadrilater (Dobrogea de Sud) actualmente în LZ2.
- Stefan Romanu, YO4WV, mare fonist in: romana, italiana si, mai ales in engleza.
- Constantin Borteanu (Costi) YO4WG, telegrafist pe vapor, mare constructor. Avea nostalgia Orientului, fiind n?scut în Egipt. Facea fonie numai în limba rus?, pe care o folosea şi în CW;
La concursurile nationale de CW m-am împrietenit cu:
- Dem Dascalu YO8DD, un fan al puterii reduse si al lucrului in banda de 80 de metri; a lucrat în banda inca din anii 1920.
- Liviu Macoveanu YO3RD, o legenda a sportului radio; abonat la locul I in concursurile nationale unde scurte.
- George Craiu YO3RF, o alta legenda a radioamatorismului romanesc, abonat la locul II la concursurile interne; a facut inchisoare prin 1950 pentru ca intr-o revista din Germania, a aparut pe coperta, fotografiat la statia de emisie cu inscripţia: Ministrul de externe al radioamatorilor romani.
Acestia erau maturii! Iata acum cativa din generatia mea:
- Mircea Rucareanu YO4SI, electronist, un mare participant în concursuri, amator de QRO.
- Olimpiu Dimitriu YO4WO, ofiter de marin?, DX-man de finete si QRP-ist, ambii colegi de liceu cu mine.
- Viorel Teodorescu YO4WJ, manca telegrafia pe paine; a abandonat liceul si a plecat pe mare.
- Stelian Datcu YO4WD, bun telegrafist si constructor.
YO3CCC: Cand ati devenit radioamator? Ati fost mai intai receptor si apoi ati devenit radioamator de emisie?
YO3NN: Primul meu indicativ a fost de receptor, YO4-1650, iar primul meu QSL, datat martie 1956 l-am primit in noiembrie, din Belarus, pe atunci cu prefixul UC2. Peste un an mi s-a repartizat de catre Ministerul Postelor si Telecomunicatiilor indicativul YO4ZE, pe care nu l-am mai primit insa, deoarece am avut vecini care credeau ca a fi radioamator inseamna sa asculti Radio Londra si Vocea Americii. Pe atunci nu exista inca postul de radio Europa Libera. Fara comentarii.
YO3CCC: Unde, cum si cand ati invatat telegrafie?
YO3NN: La Constanta, fiind elevi in clasa a noua la Liceul Mircea cel Batran, in cadrul educatiei politehnice (ianuarie-februarie 1956), ne-a fost repartizat un ofiter de marina care ne preda semnale Morse. Pe langa telegrafie, acest instructor (locotenent-major Copil) ne-a transmis multe elemente de radiotehnica. De notat ca acest grad militar (de inspiratie sovietica) nu mai exista acum. Alti liceeni au avut legatura cu radiocomunicatiile prin ceea ce se numea Casa Pionierilor. Aici insa, accentul se punea pe construcţii, nu pe CW. Ulterior, vara, am batut zilnic radioclubul regional Dobrogea, cu statia de emisie-receptie YO4KCA. Telegrafia ne-am consolidat-o transmitandu-ne intre noi, pasionatii: elevi, muncitori, funcţionari. Uneori ne mai transmiteau fie seful radioclubului, Damian Lupu YO4WF, sau telegrafisti profesionisti, invitati de acesta. Toti erau voluntari si pasionati de transmisiuni. Nu toti aveau indicativ de emisie sau, daca aveau, nu erau chiar activi. Oricum, la sfarsitul anilor 1950 prefixul YO4 era chiar un DX pentru W2, PZ7, ZS4 sau JA1. Dar nu numai traficul era important. Si constructiile! Una dintre realizarile spectaculoase a fost constructia unei statii miniatura emisie-recepţie pe UUS, cu care s-a echipat o barca, realizandu-se legaturi de la cativa kilometri in largul portului Tomis de azi.
YO3CCC: Ati participat la concursuri?
YO3NN: Numai in US si telefonie si telegrafie. Cele mai agreate erau: CQ WW DXC, CQ-Mir, cupa REF si chiar alte concursuri US nationale, mai putin frecventate.
YO3CCC: Lucrati numai in telegrafie sau lucrati si in fonie?
YO3NN: Sunt Maestru al sportului la telegrafie. Ocazional lucrez si în fonie. Traduc din 20 de limbi in scris, vorbesc EN, GE, FR, IT, SP, RU, BG
YO3CCC: Cand si cum ati devenit Maestru al sportului in telegrafie?
YO3NN: Am participat la concursurile de telegrafie de sala chiar de la infiintarea lor. Daca nu am un lapsus memoriae se-ntampla in noiembrie 1964. In anul urmator am iesit campion naţional la transmisie viteza. In baza acestui rezultat, in 1970, mi s-a atribuit titlul de Maestru al sportului.
YO3CCC: Vorbiti 7 limbi straine si traduceti din 20. Cum de ati invatat atat de multe?
YO3NN: Limbile straine mi le-am exersat prin radioamatorism si filatelie. Fiind in Constanta, nu pierdeam prilejul, copil fiind, sa intru in vorba cu diversi marinari straini, exersand greaca, engleza, franceza, italiana. Poate merita amintit ca prima limba pe care am vorbit-o a fost germana, pe care am deprins-o de la bunica. Apoi m-a luat mama in primire (absolventa a Scolii Centrale) care m-a chinuit cu franceza! Si, cum Constanta era plina de soldati si ofiteri sovietici din Armata rosie de ocupatie n-a fost de loc greu sa aplic in practica cunostintele de rusa predate la scoala. De fapt, armata sovietica avea si scoala si magazine si serviciu de spatiu locativ, iar ofiterii avea si familiile cu ei. Au putut asftel sa se organizeze intalniri oficiale si neoficiale intre elevii romani si cei rusofoni, bun prilej pentru cine avea pornire, sa se antreneze. De fapt si elevii rusi incepusera sa vorbeasca romaneste, desigur cine avea chef. La ora actuala ma ocup de slovena (care are multe forme pastrate din limba slava veche) si de islandeza (limba germanica foarte interesanta).
YO3CCC: Ati avut de la inceput indicativul YO3NN?
YO3NN: In timpul facultatii (in Bucuresti) m-am limitat la vizite facute la statiile de club YO3KAA (chiar langa Cismigiu) şi YO3RCC (in parcul sportiv Lia Manoliu, de azi). Intre 1962 şi 1965 am activat ca YO4-2525, iar indicativul de emisie YO4AHE l-am primit in martie 1965. Mutandu-ma in Bucuresti am luat indicativul YO3NN, din februarie 1967.
YO3CCC: Cu ce aparatura ati debutat ca radioamator?
YO3NN: La inceput cu receptori cu reactie: 0-V-0 şi 0-V-1, iar ulterior cu TornEb (de fabricatie germana). Emitator cu doua tuburi sovietice: 6P6 şi 6P3. La club am folosit receptorul USP si RU-536 (receptor de unde scurte de productie franceza). Emitatorul pe care-l mai tin minte era statia ing. Paul Popescu-Malaiesti, de 1 kilowatt. Cand a dat aceasta statie in exploatare (in 1957) am constatat, cu stupoare, ca era un telegrafist de mare forta! In anii 1960 s-au distribuit radioamatorilor statii de emisie-receptie sovietice pe 28 de MHz, care au fost foarte populare. Din pacate, din prea multa flecareala pe aceast? band?, cei de clasa a III-a au pierdut aceasta banda! Hi!
YO3CCC: Cate carti pentru radioamatori ati scris?
YO3NN: Doar doua!
YO3CCC: Cele doua carti le am, am fost cu ele la d-voastra si mi-ati dat autografe pe ele, le-am scanat si o sa le pun in albumul legat de acest interviu. Am inteles ca ati scris mai multe.
YO3NN: Prima carte a aparut in 1972; urmatoarea, Dispozitive videocaptoare si videoreproductoare, Editura Tehnica. Cele 15 carti pe care le-am publicat (singur sau in colaborare) au tratat fie probleme de electronica si telecomunicatii, fie au fost ghiduri de conversatie (olandeza, bulgara, germana). In colaborare, alte ghiduri de conversatie si dictionare de tip buzunar (italiana, slovena, ucraineana, ebraica). Impreun? cu dr. Sugarjav Bor (venit din Mongolia) am scris în anul 2000, Mongolia lui Gingis Haan-trecut si prezent-schita in patru dimensiuni, aparut? in 2009 la editura RAO.
YO3CCC: De fapt, d-voastra ce facultate ati urmat?
YO3NN: Sunt absolvent al facultatii de matematica si fizica.
YO3CCC: Pai si ce legatura are facultatea pe care ati urmat-o cu limbile straine?
YO3NN: Nici una. M-am apropiat de limbile straine, de calatorii si lucruri exotice, cum spuneam si cu alte ocazii prin intermediul filateliei si al radioamatorismului.
Am gasit o multime de articole scrise de dansul in revistele Sport si Tehnica dar si in diverse Almanahuri Tehnium.
Interviul a fost realizat pe 9 iunie 2010.
Mai multe poze realizate cu ocazia acestui interviu gasiti in urmatorul album: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer