You are here

Muzeul Unirii din Iasi

Situat in zona centrala a orasului, pe fosta ulita Sarbeasca (astazi strada Lapusneanu), Muzeul Unirii este un edificiu simbol al orasului Iasi. Monument istoric, cladirea reprezinta, ea insesi, primul si cel mai important exponat de muzeu. Chiar golit de orice mobilier, edificiul constituie un punct de atractie. Pledeaza in acest sens vechimea constructiei, stilul arhitectonic, asezarea in peisajul urban  si – cu precadere – destinul istoric de exceptie, casa fiind resedinta domnitorului Alexandru Ioan Cuza si a regelui Ferdinand.

Construita la inceputul secolului al XIX-lea in stil neoclasic, casa trece, de-a lungul primei jumatati a secolului al XIX-lea in proprietatea mai multor familii boieresti cunoscute din Moldova: Catargi, Paladi, Cantacuzina-Pascanu, Ghica. Intre 1859-1862, palatul este inchiriat pentru a servi drept locuinta domnitorului Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza. Cei patru ani au fost suficienti pentru ca edificiul sa ramana in memoria colectiva sub numele de “Palatul Cuza”.

Timp de peste o jumatate de secol, intre 1886 si 1937, cladirea se afla in proprietatea Societatii Creditului Urban din Iasi. In timpul primului razboi mondial, cand Bucurestiul este ocupat de trupele germane, regele Ferdinand Intregitorul si-a stabilit aici cartierul general. Din anul 1937, edificiul ajunge in posesia statului, este declarat monument istoric si se amenajeaza la etajul casei, la indemnul lui Nicolae Iorga, muzeul “Palatul Cuza-voda”.

Muzeul functioneaza sub titulatura de Muzeu al Unirii de la 24 ianuarie 1959. Recent restaurat si reamenajat, a fost redeschis pentru public la 24 ianuarie 2008. Parterul prezinta tematic aspecte ale epocii unirii, precum si un istoric al casei. Printre temele abordate amintim pe cele ce privesc dubla alegere, oamenii Unirii, politica reformatoare a domnitorului Al. I. Cuza. Etajul este destinat apartamentelor domnesti si cuprinde principalele destinatii ale locuintei princiare de la jumatatea secolului al XIX-lea: cabinetele de lucru ale Domnitorului si a Doamnei Elena Cuza, sufrageria, salonul, camera de biliard, salonul Doamnei, dormitorul. Patrominiul muzeului cuprinde o diversitate de piese de o deosebita valoare istorica, memorialistica, documentara, dar si artistica: documente, carte rara, harti vechi, fotografii, costume, arta decorativa (mobilier, argintarie, ceasuri, corpuri de iluminat, covoare) apatinand familiei domnitoare Cuza dar si aristocratiei perioadei.

Muzeul poseda si o valoroasa colectie de numismatica si medalistica.   

Instituia organizeaza activitati specifice muzeului: programe de pedagogie muzeala, serate muzicale, simposioane, congrese, lansari de carte.

Cu aceasta ocazie am vizitat si expozitia itineranta “Linguri, linguroaie, polonice” din patromoniul Muzeului Etnografic al Moldovei.

Sursa: Muzeul Unirii

Cu aceasta ocazie vreau sa le multumesc D-lor: Cercetator dr. ing. Adrian Puisoru - director adjunct tehnic al Complexului Muzeal National  “Moldova” Iasi si etnograf Marcel Lutic - Presedintele Asociatiei de mesteri populari din Moldova, pentru tot sprijinul acordat.

Fotografiile le-am facut pe 10 August 2012.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Muzeul%20Unirii%20din%20Iasi/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer