You are here

Grădina Paradisului. Desene pregătitoare

Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați începând de miercuri, 5.05.2021, ora 10.00, expoziția „Grădina Paradisului. Desene pregătitoare”, care va fi deschisă la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck (Str. Vasile Alecsandri, nr. 16).

Expoziția va cuprinde aproximativ 15 desene pregătitoare, realizate pentru pictura murală din holul casei Storck, care reprezintă simbolic „Grădina Paradisului”. Este vorba despre o serie foarte valoroasă de lucrări care se vor expune în premieră absolută, fiind aduse pentru prima dată în atenția publicului și a specialiștilor.

Alături de soțul său, Frederic, Cecilia Cuțescu Storck a decorat într-un mod cu totul inedit propria lor reședință, care a devenit o casă-atelier emblematică în peisajul urban bucureștean.

Construcția spectaculoasei case Storck a început în anul 1911, iar între anii 1913 și 1917, Cecilia Cuțescu Storck decorează interiorul cu numeroase picturi, de inspirație simbolistă, având ca subiect figuri feminine și o vegetație luxuriantă, paradisiacă, mai ales în zona holului casei. Artista alege să picteze pereții casei în encaustică, deoarece culorile obținute sunt mai intense și mai vibrante.

Pictura din holul mare al casei a fost probabil inspirată şi de călătoriile ei în Spania, unde a vizitat numeroase palate nobiliare, înconjurate de grădini pe care le descrie astfel: „Păsările de toate mărimile şi viu colorate cântau printre crengile arborilor, legănându-se în vântişorul plin de miresme al ţărilor sudice. Palmierii şi cactuşii se împerecheau cu statui şi reliefuri în piatră. Ferige uriaşe se împleticeau sub paşii noştri şi se urcau pe zidurile palatului prin ale cărei ferestre ne chema marea de smarald”. Pentru a reconstitui acest tip de atmosferă exotică, artista a folosit ca model și vegetaţia luxuriantă din serele de plante ale Ministerului Domeniilor de la Şosea.

Pictura parietală din casa artistei rezonează şi cu opera lui Paul Gauguin, Cecilia Cuţescu Storck fiind o mare admiratoare a celebrului pictor, despre care spunea că: „îşi urmărea ca un vizionar drumurile şi visurile lui, inspirându-se din ţări poetice, departe de civilizaţie, de unde culegea toată lumina şi, din aspectele curioase ale locurilor şi ale fiinţelor tahitiene, reda toată frumuseţea exotică în tablourile lui.” Lumea paradisiacă, primitivă şi neviciată de o civilizaţie legată tot mai mult de tehnică şi din ce în ce mai mercantilă, este pictată de Cecilia Cuţescu Storck în proximitatea sa; călătoria sa plastică este doar spirituală, nu şi fizică, aşa cum este în cazul lui Gauguin.

Noua expoziție reprezintă o continuare a conceptul expozițional de promovare a caselor-atelier de artist. Conceptul a fost dezvoltat de Secția Artă a MMB pe parcursul anilor 2019-2020, prin expoziții medalion, precum: „Magia liniei. Ligia Macovei și lirica eminesciană”, „Grafica de călătorie. Cecilia Cuțescu Storck”, „Aman negativ”, „Carol Popp de Szathmári, desenator și acuarelist”.

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck în perioada 5 mai 2021 – 25 iulie 2021.

Elena Olariu – director adjunct Artă, Restaurare, Conservare - MMB, curator al expoziției

Sursa: Muzeul Municipiului București

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Gradina%20Paradisului.%20Desene%20pregatitoare/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer