You are here

Excursie in URSS, iunie 1983

Dupa indelungi cautari, in sfarsit am reusit sa scanez o multime de diapozitive facute cu foarte multi ani in urma. Printre ele se numara si o excursie organizata in cadrul institutului de cercetari unde lucram in aceea perioada (deci intre colegi) de catre o colega care era atestata ca ghida la ONT. Excursia s-a desfasurat pe parcursul a paisprezece zile vizitandu-se patru orase mari din fostul URSS: Kiev, Tallinn, Leningrad si Moscova.

Deplasarea s-a facut atat cu trenul (vagon de dormit) cat si cu avionul pentru a se acoperi intr-un timp cat mai scurt distantele mari pe care le-am avut de strabatut intre doua orase. De exemplu, la inapoiere, de la Moscova la Bucuresti (cu trenul) am facut 36 de ore. La Tallinn si Leningrad am prins noptile albe, cand noaptea tinea numai 4 ore. Inca un lucru demn de semnalat a fost vizitarea palatului tarului de la Petrodvoret in apropiere de Leningrad (actualul Sankt Petersburg). Dupa ce tarul a vizitat palatul regelui Frantei de la Versailles, cand s-a intors acasa a dat ordin sa i se construiasca si lui ceva similar. Asa a rezultat acest palat si parcul ce i-l inconjoara, care sunt greu de descris in cuvinte. Toate statuile din parc sunt poleite cu aur, ele trebuind restaurate periodic. Una dintre numeroasele surprize pe care le-am avut in aceasta excursie au fost liniile de metrou din orasele pe care le-am vizitat. Adancimea lor variaza intre 80 m si 120 m, ele fiind concepute si ca adaposturi anti-atomice. De asemenea, mi-au ramas in amintire: Muzeul Ermitaj, Panorama de la Borodino, Mausoleul lui Lenin, Piata Rosie, cat si numeroasele muzee vizitate.

Un album cu diapozitive color scanate poate fi vazut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Excursie%20in%20URSS,%20%20iunie%201983/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer