You are here

LUMINI ŞI UMBRE. RELAŢIILE ECONOMICE ROMÂNO-SOVIETICE 1965-1989

Fundaţia Europeană Titulescu – Centrul de Cercetare împreună cu Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului şi Centrul de Studii Ruse şi Sovietice „Florin Constantiniu” au organizat la Casa Titulescu, marti 10 decembrie 2019, orele 16:00, lansare de carte: “LUMINI ŞI UMBRE. RELAŢIILE ECONOMICE ROMÂNO-SOVIETICE 1965-1989”. Autor: Vasile BUGA

Invitați:

Prof. dr. Radu CIUCEANU - membru de onoare al Academiei Române

Prof. univ. dr. Ion ALEXANDRESCU

Dr. Florian BANU

Dr. Liviu ŢĂRANU

Dr. Dan CĂTĂNUŞ

Dr. Vasile BUGA

Moderator: Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE - Președintele Fundației Europene Titulescu

Volumul este o continuare a celor două volume anterioare consacrate de autor evoluției relațiilor politice româno-sovietice în anii 1965-1989: „Pe muchie de cuțit. Relațiile româno-sovietice. 1965-1989” și „Sub lupa Moscovei. Politica externă a României. 1965-1989”.

Lucrarea de față tratează evoluția relațiilor economice româno-sovietice, pe parcursul a două decenii și jumătate (1965-1989), după o lungă perioadă de dependență, determinată de intrarea României, din toamna anului 1944, în sfera de influență a Moscovei. Sunt evocate eforturile României de a pune pe o bază echilibrată relațiile economice cu U.R.S.S., oscilațiile provocate de opțiunile diferite din politica externă, ceea ce nu a împiedicat însă creșterea continuă a volumului schimburilor bilaterale, în forme noi de colaborare, pe măsura potențialului economic al celor două țări.

Un loc aparte îl ocupă prezentarea evoluției relațiilor economice româno-sovietice în anii ’80, marcate de solicitările numeroase ale conducerii române de majorare a livrărilor sovietice de materii prime și energie necesare funcționării unei industrii supradimensionate, într-o perioadă de eforturi pentru returnarea anticipată a datoriei externe, cu impact major asupra nivelului de trai al populației.

Vasile BUGA

Sursa: Fundaţia Europeană Titulescu

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/LUMINI%20SI%20UMBRE.%20RELATIILE%20ECONOMICE%20ROMANO-SOVIETICE/index.html 

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer