You are here

Prima aselenizare – după 50 de ani. Un dialog cu Dumitru Prunariu despre Apollo, Interkosmos și Moon Village

În anul 2019 se împlinesc 50 de ani de la prima aselenizare cu echipaj uman, realizată în cadrul misiunii Apollo 11 și 60 de ani de la momentul când un obiect spațial fără echipaj, Luna 2 sovietică, a atins suprafața lunii în data de 13 septembrie 1959.

Cu această ocazie, Universitatea din București a organizat luni, 24 iunie 2019, evenimentul  „Prima aselenizare – după 50 de ani. Un dialog cu Dumitru Prunariu despre Apollo, Interkosmos și Moon Village”. Dezbaterea a fost organizată la inițiativa Masteratului de Istoria Ideilor, Mentalităților și Culturii de Masă – o colaborare între Facultatea de Istorie și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării – și Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat al UB.

Dialogul a avut loc începând cu ora 17:00 în Aula Magna a Universității din București (Facultatea de Drept, Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46).

Adresat publicului larg, studenților, masteranzilor, doctoranzilor, dar și cercetătorilor din diverse domenii de studiu, evenimentul a oferit mai multe informații despre problematica cercetării spațiului cosmic, despre istoria explorării spațiale și, în general, despre istoria și viitorul omenirii, dar și despre cercetarea realizată în aceste domenii.

Dialogul a pornit de la momentul 1969, respectiv receptarea programului Apollo în România comunistă și a adus în dezbatere perspectivele de moment ale cosmonauților sovietici asupra aselenizărilor în cadrul programului Interkosmos. Totodată, Dumitru Prunariu a adus în discuție și planurile de viitor privind explorarea spațiului în condițiile evoluțiilor tehnologice actuale.

Relansarea în spațiul public a interesului pentru explorarea spațială, pe fondul discuțiilor despre pregătirea unor noi aselenizări în viitorul apropiat, despre posibilitatea exploatării resurselor de pe asteroizi și despre planul unei misiuni cu echipaj uman spre Marte contribuie la conturarea unui orizont de așteptare. O așteptare în care sunt implicați profesional specialiști dintr-un spectru larg de domenii (filosofie, matematică, informatică, fizică, inginerie, geologie, biologie, psihologie, sociologie, istorie, drept etc.), dar și foarte mulți oameni preocupați pur și simplu de evoluția și de perspectivele omenirii.

Dumitru Prunariu este primul și, până în momentul de față, singurul cosmonaut român. A călătorit în cosmos în luna mai a anului 1981, în cadrul zborului comun româno-sovietic Soyuz 40, alături de cosmonautul Leonid Popov. În calitate de cosmonaut-cercetător, Dumitru Prunariu a petrecut 7 zile, 20 de ore și 41 de minute în spațiu, la bordul stației spațiale Salyut 6, unde a efectuat o serie de experimente științifice. După zborul în spațiu, acesta s-a implicat în diverse foruri internaționale de profil angajate în cercetarea, reglementarea și promovarea beneficiilor explorării spațiale.

Sursa: Universitatea din București

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Prima%20aselenizare%20-%20dupa%2050%20de%20ani/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer