You are here

Ziua Rusiei 2019

Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură a organizat împreună cu Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” și cu sprijinul Guvernului regiunii Iaroslavl și a Filarmonicii de stat din Iaroslavl - evenimentele festive dedicate celebrării zilei naționale a Federației Ruse – “Ziua Rusiei”.

Programul festiv din acest an a inclus o gamă largă de evenimente culturale și de divertisment care au avut loc în mai multe locaţii de pe teritoriul Muzeului Național al Satului din București.

Invitații ruși de onoare cu ocazia  “Zilei Rusiei 2019” – fac parte dintr-o delegație sosită din regiunea Iaroslavl, delegaţie condusă de Natalia Vladimirovna Kosihina - membru al Consiliului Federației, reprezentant al regiunii Iaroslav în Consiliul Federaţiei de pe lîngă Adunarea Federală a Federaţiei Ruse. Sînt invitaţi de asemenea membrii ansamblului folcloric “Serpantin” precum și reprezentanți ai meșteșugurilor folclorice – “Atelierul cadourilor” și compania “Olimp”.

De mai bine de 20 de ani, artiștii Centrului de Conservare și Dezvoltare a Tradițiilor Populare “Casa lui Berendei” – “Atelierul cadourilor” de la Pereslavl-Zalesski, păstrează cu grijă bogatul patrimoniu artistic al meşterilor regiunii Iaroslavl, sunt realizate exclusiv manual, în conformitate cu tehnologia tradițională, produse de meșteșugurile de artă populară – “Berendeika”. Berendeika este o figurină sculptată în lemn, reprezentînd oameni și animale, care se vindeau din cele mai vechi timpuri la târguri şi iarmaroace. Berendeika modernă este o renaștere a tradițiilor poporului rus, care pune în valoare originalitatea acestor tradiţii.

Compania “Olimp” a prezentat tradiţionalele jucarii din lemn pictate în stil tipic rusesc, iar ansamblul “Serpantin” î-a încântat pe spectatori cu programul de folclor rusesc.

Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură, cu participarea voluntarilor de la Universitatea Bucureşti şi de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" a prezentat un spectacol interactiv intitulat “Roata istoriei”.

Cu sprijinul Comunitatii ruşilor lipoveni din Romȃnia, la festivităţi  a participat şi ansamblul de dans popular al tinerilor din Tulcea “Molodţi” care a prezentat publicului dansuri populare ruseşti pline de temperament.

De asemenea, în cadrul programului au fost degustate bucate tradiționale rusești, s-a putut vizita o expoziție cu vânzare de şaluri de Pavlovo-posadsk și de suvenire rusești, s-au pus în scenă basme de Puşkin și fabule de Krîlov, s-au desfăşurat diverse concursuri pentru adulți și copii.

Programul concertului a fost, de asemenea, completat cu spectacole ale ansamblurilor creative ale compatrioților din România “Belka-Strelka” și ale elevilor de la cursurile școlii pentru copii Kiselev din cadrul Centrului Rus de Ştiință și Cultură - grup de copii “Siurpriz”.

Hanul „La Bariera” Muzeului Satului a pus la dispoziție gustări și vânzări ale tradiționalelor produse rusești.

Deschiderea solemnă a festivităţilor cu ocazia “Zilei Rusiei” a avut loc sâmbătă, 8 iunie 2018, la ora 10:00 la Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”.

Parteneri: comunitatea ruşilor-lipoveni din România, Guvernul regiunii Iaroslavl, Asociația “Rețeaua culturală”, Asociația “Lumea noastră”, Asociația “Artviva’, Liceul de coreografie ”Floria Capsali”, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale", Facultatea de limbi si literaturi straine a Universității București, Hanul „La bariera” Muzeul Satului!

Sursa: Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Ziua%20Rusiei%202019/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer