You are here

Lecția de geometrie

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a organizat miercuri, 5 iunie, ora 12.00, „Lecția de geometrie”. Sub acest titlu sunt reunite o serie de lucrări ale artistei Rita Shapira. Expoziția cuprinde sculpturi care înfățisează copii jucându-se, figuri geometrice, dar și o parte din vasta colecție de jucării ale artistei.

Un capitol important din opera Ritei Shapira constă într-o serie bogată numită „Jocuri de copii”. Lucrate în bronz patinat, aceste sculpturi, care au mărimea unui copil, dealtfel personajul principal al acestor jocuri, reprezintă cel mai veritabil capitol al acestei creaţii artistice. Uneori sunt două sau trei statui grupate că într-o conversaţie, alteori statuia este izolată, reprezentând un personaj activ, a cărui vitalitate este într-un mod delicat sugerată [...] una dintre statui, „Jocul cu sfârleaza” tronează încă din 1997 în holul sediului UNICEF, din New York”, afirmă criticul de artă Amelia Pavel.

Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1999, Rita Shapira, sculptor de renume mondial, a emigrat în Israel în 1972. A urmat cursurile Academiei de Artă din Bucureşti unde a studiat sculpura cu maestrul Medrea. A participat la majoritatea expoziţiilor de sculptură şi artă decorativă din România, iar operele sale fac parte din colecţii private în Canada, Mexic, Statele Unite, Elveţia, România şi Israel.

Sursa: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Lectia%20de%20geometrie/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer