You are here

Manastirea Putna

Manastirea Putna se afla la 72 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei si este prima si cea mai importanta ctitorie a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant. De peste cinci veacuri aceasta manastire se afla in tinutul legendar al Bucovinei.

 

Manastirea Putna este cea mai importanta ctitorie a lui Stefan cel Mare. Despre felul in care a fost ales locul pe care avea sa fie zidita Manastirea Putna gasim in “Cronica” lui Grigore Ureche, unde se specifica: "Stefan-Voda cel Bun, cand s-au apucat sa faca Manastirea Putna, au tras cu arcul dintr-un varfu de munte ce este langa manastire. Si unde au agiunsu sageata, acolo au facut prestolul in oltariul".

La data de 4 iulie 1466, Voievodul Stefan cel Mare si Sfant alege locul pe care va fi zidita Biserica Manastirii Putna, tragand cu arcul de pe Dealul Crucii. Sase zile mai tarziu, la 10 iulie 1466, conform Letopisetelor putnene, pentru biruinta obtinuta in batalia de cucerire a cetatii Chilia (1465) la indemnul si cu staruinta sihastrului Daniil, se incepe zidirea Bisericii Manastirii Putna, care poarta hramul "Adormirea Maicii Domnului", care va fi terminata in anul 1469, dar sfintirea ei a avut loc la data de 3 septembrie 1470; ceremonia a fost intarziata de campania contra tatarilor, terminata cu victoria de la Lipnic, pe Nistru. Apoi s-au construit Casa Domneasca (1473), chiliile, zidurile de imprejmuire (aparare) ale incintei cu turnurile aferente lor si Turnul Tezaurului au fost terminate dupa un deceniu de la sfintire, in 1481.   

La numai 3 ani, pe 15 martie 1484, un alt incendiu a distrus chiliile si a fost afectata partial si biserica. In urma incendiului, Voievodul Stefan a poruncit restaurarea bisericii si pictarea ei, atat in interior, cat si in exterior.

Desi Stefan cel Mare avea pe cap bataliile cu Baiazid al II-lea, a refacut manastirea la fel de frumoasa cum fusese mai inainte.

Stefan cel Mare care a domnit in Tara Moldovei 47 de ani si trei luni a fost inmormantat in incinta manastirii si adoarme in Domnul la data de 2 iulie 1504. El va fi inmormantat in biserica Manastirii Putna.

La 20 aprilie 1517 moare si Bogdan al III-lea, fiul Sfantului Voievod Stefan, fiind si el ingropat tot in Manastirea Putna. Dupa acesta, la 14 ianuarie 1527, moare si este inmormantat tot in biserica Stefanita Voda.

In 1536 manastirea a trecut printr-un nou incediu, in care au ars casele domnesti, amandoua trapezele, spitalul, bucataria si camara plina cu alimente.
Cladirile afectate de incediu au fost refacute dupa doua decenii constructia casei domnesti fiind chiar marita. A urmat un secol in care Manastirea Putna a trecut printr-o o stare de inflorire. Unele cercetari au aratat ca in acea perioada (1653) au avut loc alunecari de teren grave care au afectat fundatia bisericii, motiv pentru care a trebuit demolata. Reconstructia manastirii a fost inceputa de Vasile Lupu, lucrari care au fost continuate de urmatorul domnitor, Gheorghe Stefan si finalizate de-abea in 1662 de catre Eustatie Dabija, domnul de atunci al Moldovei. Lucrarile care s-au realizat in aceea perioada nu au avut in vedere doar biserica, ci intregul complex manastiresc si constituie un moment important in istoria ansamblului monumental al Putnei. 

In anul 1750 monumentul a fost grav afectat de un cutremur. Cel de-al treilea ctitor al manastirii este Iacov Putneanul, care in anul 1757 a inceput refacerea manastirii, inclusiv turnul de intrare, zidurile inconjuratoare, acoperisul bisericii si multe altele; fiind o lucrare ampla, aceasta a durat 4 ani. Pe langa mitropolitul Iacov Putneanul, la aceasta lucrare a contribuit si ucenicul acestuia, arhimandritul Vartolomeu Mazareanu.

Dupa intrarea, din anul 1775, sub ocupatie habsburgica, manastirea va mai suferi o serie de transformari. Intre 1854 si 1856, zidurile fostei case domnesti au fost demolate, iar in locul lor au fost construite un corp de cladiri care exista si in prezent.
Tot acum, zona de nord a fost largita si s-a construit un zid lung de 23 de metri, langa care s-au construit un nou corp de chilii, iar in partea de nord-vest s-a ridicat o masiva cladire cu parter si etaj destinata staretiei. In anul 1859 s-au facut modificari ale formei acoperisului bisericii. Clopotele s-au instalat intr-un turn inalt din zidarie care s-a construit in 1882 pe locul turnului-clopotnita din lemn. Au urmat lucrari mai substantiale asupra acoperisului bisericii dupa forma vechilor acoperisuri ale monumentelor moldovenesti, sub indrumarea arhitectului vienez K. A. Romstorfer in 1902.

In anul 1904 are loc comemorarea a 400 de ani de la adormirea Sfantului Voievod Stefan cel Mare. Costin Petrescu picteaza portretul acestuia avand ca model portretul domnitorului din Tetraevanghelul de la Humor.

La data de 15 mai 1918 Consiliul National Roman din Bucovina proclama reintegrarea Bucovinei in componenta Romaniei, iar in 1966, la recomandarea UNESCO, implinirea a 500 de ani de la intemeierea Manastirii Putna se celebreaza pe plan mondial.

Din anul 1969 au avut ample lucrari, fiind restaurate pe rand: biserica, turnul tezaurlui, turnul de la intrare si turnul clopotnita, precum si latura de vest a zidului de incinta. De asemenea a fost construit si un modern muzeu destinat colectiilor de arta iar corpul de chilii aflat pe latura nordica a fost restructurat prin remodelarea arhitecturii fatadelor.

In data de 6 iunie 1976 se inaugureaza sediul actual al Muzeului Manastirii Putna.

Monumentele Putnei
- Biserica “Adormirea Maicii Domnului”                                                                                                                                                                                                                                                              - Turnul Tezaurului
- Casele Domnesti
- Turnul de Intrare
- Zidurile de Incinta
- Muzeul manastirii Putna care cuprinde: Broderii, argintarii, icoane, sculptura in piatra, sculptura in lemn, etc

Un album ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Manastirea%20Putna/index.html

Vizita la manastirea Putna am facut-o in ziua de 6 august 2012.

Informatii utile                                                                                                                                                                                                                                                                                              Adresa: Manastirea Putna, Localitatea Putna, cod 727455, Judetul Suceava (Manastirea este situata la circa 30 de km nord-vest de orasul Radauti).
Telefon:   0230.414.055 
Fax:  0230.414.119

Sursa: www.crestinortodox.ro

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer