You are here

Stindardului liturgic al lui Ștefan cel Mare

Stindardului liturgic al lui Ștefan cel Mare un crâmpei de istorie între Franța și România. Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Institutul Cultural Francez din București, a organizat un nou eveniment în cadrul Sezonului România-Franța.

Vineri, 5 aprilie, începând cu ora 19:00 domnul dr. Ernest Oberländer Târnoveanu, managerul Muzeului Național de Istorie a României, a susținut o conferință dedicată stindardului liturgic al domnitorului Ștefan cel Mare. Evenimentul a avut loc în Sala Atrium a Institutului Francez, situat în Bulevardul Dacia, nr. 77, București.

Stindardul liturgic al domnitorului Ștefan cel Mare este una dintre cele mai valoroase piese de patrimoniu aflate în colecțiile Muzeului Național de Istorie a României. Acesta a fost realizat, la porunca marelui voievod Ștefan cel Mare, în anul 7008 de la facerea lumii, anul al 43-lea al domniei acestuia, respectiv în anul 1500. O capodoperă a artei medievale de inspirație bizantină, stindardul a ajuns la o data necunoscută la Mânăstirea Zografu de la muntele Athos.

Contextul politico-militar din timpul Primului Război Mondial a permis recuperarea valorosului artefact cu ajutorul autorităților militare și civile franceze, fiind înmânat reprezentanților României la Paris, în cursul unei ceremonii solemne în luna august 1917, în timpul bătăliilor de la Mărăști, Mărășești și Oituz. Din cauza războiului, stindardul a rămas la Paris, până în decembrie 1919. Stindardul liturgic al lui Ștefan cel Mare este nu numai una dintre cele mai importante piese din patrimoniul cultural al României, dar și un simbol al legăturilor dintre Franța și țara noastră. Interesul comunității științifice a determinat inițierea unui amplu proces de restaurare și cercetare, care a readus la viață donația domnitorului moldovean.

Începând cu anul 2011 Stindardul liturgic al domnitorului Ștefan cel Mare a fost prezentat publicului prin intermediul expozițiilor organizate la Muzeul Național de Istorie a României din București și la sediile instituțiilor muzeale partenere din țară și de asemenea în cadrul unor proiecte expoziționale de notorietate în afara granițelor țării.

În 2019, Stindardul liturgic al lui Ștefan cel Mare va fi prezentat, alături de alte broderii medievale românești de tradiție bizantină la Muzeul Louvre din Paris, cu prilejul unei mari expoziții organizate în cadrul sezonului cultural România-Franța.

Sursa: Muzeul Național de Istorie a României

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Stindardul%20liturgic%20al%20lui%20Stefan%20cel%20Mare/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer